Ga naar de inhoud
BM Vastgoed

Een huis kopen in Spanje?

Verhome Vastgoed biedt alle diensten aan betreffende de aankoop van een woning in Spanje

Mike Inge Verhome Vastgoed 1
Mike Inge

Buitenlands vastgoed specialist

Huis kopen in Spanje? Kies voor Verhome Vastgoed!

Verhome Vastgoed heeft goede contacten met betrouwbare projectontwikkelaars, banken en bouwbedrijven. Bovendien hebben we de nodige kwaliteit in huis. Het wiel hoeft niet twee keer uitgevonden te worden. Profiteer van ons uitgebreide netwerk en woningaanbod. Wij zijn actief in de Costa Blanca, Costa Calida & Costa del Sol. 

Of je nou op zoek bent naar een renderende belegging of een tweede woning, wij zijn er voor jou!

Hierom kies je voor Verhome Vastgoed

Aanbod

Ruime en gepersonaliseerde selectie woningen op maat voor elke klant en voor elk budget;

Bezichtigingstrip

Inspectietrip om de omgeving en de woningen met eigen ogen te zien;

Lokaal kantoor

Full service makelaarskantoor (verzekeringen, belastingaangiften, vertalingen).

Onderhoud

Property Care (onderhoud, controle en toezicht op uw woning in Spanje);

Aftersales

Aftersales afdeling die alle zaken opvolgt, regelt en afhandelt.

De Costa Blanca ligt aan de zuidoost kust van Spanje en maakt onderdeel uit van de Comunidad Valenciana. Het strekt zich uit tussen Denia in het Noorden en Pilar de la Horadada in het zuiden over een totale kustlengte van 244 km. Het is een kuststreek met prachtige, goudkleurige stranden en beschutte baaien. De Costa Blanca heeft haar naam niet te danken aan de beroemde stranden, maar aan de wit bloeiende bomen.

De witte zandstranden, afgewisseld met steil uit zee oprijzende rotsen, maken de kustlijn tot een bloeiend geheel. De Costa Blanca heeft een mild klimaat. In de zomermaanden is het gemiddeld 25 graden Celsius en in de wintermaanden is dat gemiddeld 10 graden Celsius. De zon schijnt er overvloedig aan de Costa Blanca met jaarlijks meer dan 300 zonnige dagen per jaar en er is een lage luchtvochtigheid.

De meest neerslag valt in de lente en in de winter. In de winter in de berggebieden boven de 1500 meter zelfs in de vorm van sneeuw. Door dit prachtige klimaat met zachte winters en een lage vochtigheidsgraad van de lucht, is de Costa Blanca bij uitstek geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen, reuma en andere aandoeningen. Door dit microklimaat en de zoutmeren in het zuiden van de Costa Blanca staat dit mooie stukje aarde op de lijst van de 10 gezondste plekken op aarde.

De Costa Blanca Noord is het gedeelte van de Costa Blanca ten noorden van Alicante. Herkenbaar door het bergachtige en groene landschap en prachtige baaien. In het noorden van de Costa Blanca zijn er meer villa’s en huizen te koop dan appartementen, met als uitzondering Benidorm met zijn wolkenkrabbers. De Costa Blanca Zuid ligt ten zuiden van Alicante en strekt zich uit tot aan de provincie Murcia. Als u een appartement wilt kopen aan de Costa Blanca met zeezicht, dan heeft u hier ruime keuze tegen betaalbare prijzen.

De afgelopen twee jaar kiezen ook veel mensen ervoor om een huis te kopen aan de Costa Cálida. De Costa Cálida is de kust van de provincie Murcia. De trekpleister is vooral de Mar Menor, de zee welke is opgesplitst door La Manga del Mar Menor, een schiereiland met vele appartementen, hotels en restaurants. Uitergeschikt voor watersport. De Costa Cálida is goed bereikbaar via het vliegveld van San Javier, echter als het vliegveld Covera geopend wordt zullen de bezoekersaantallen toenemen, waardoor ook de prijzen van huizen en appartementen zullen stijgen.

 Het kopen van een appartement aan de Costa Cálida is dan ook interessant voor mensen die van hun rust houden, maar toch een goede investering willen doen op de lange termijn.

 

De Costa del Sol is een 300 km lange gedeelte van de Spaanse kust aan de Middellandse Zee, de zuidkust van de Spaanse landstreek Andalusië tussen Gibraltar en Almería.

De costa del Sol ligt in de Spaanse provincies MálagaCádiz en Granada.

Málaga is de belangrijkste stad aan de kust en vormt ook de scheiding tussen het toeristisch populaire westelijk deel met de bekende badplaatsen TorremolinosFuengirolaMarbellaMijasManilva en Estepona.

 

In Spanje kun je, in tegenstelling tot in Nederland, niet 100% van de aankoopprijs van een huis financieren. Ben je geen resident in Spanje? Dan kun je maximaal 70% van de aankoopprijs of taxatiewaarde van een huis lenen. Ben je wel fiscaal resident (dit ben je als je inkomstenbelasting in Spanje betaalt), dan kun je maximaal 80% van de aankoopprijs of taxatiewaarde lenen. Het laagste bedrag is hierbij leidend.

 

 • Stel, jij hebt je droomhuis gevonden. De aankoopprijs is €325.000, maar de taxatiewaarde is €300.000. Als fiscaal resident in Spanje kun je 80% van €300.000 = €240.000 lenen.

De restwaarde van de woning, €85.000 in het geval van bovenstaand voorbeeld, moet je zelf financieren. Alleen woningen die door de bank in beslag genomen zijn, worden tot 100% door diezelfde bank gefinancierd.

 

Hoeveel je kunt lenen is, naast de waarde van het huis, van enkele factoren afhankelijk. Denk hierbij aan je inkomen en leeftijd, maar ook aan de samenstelling van je gezin en de vraag of je al dan niet zelf permanent in het huis gaat wonen.

 

In Spanje mag tot 35% van het netto maandinkomen worden gebruikt voor hypotheekkosten en eventuele andere leningen of alimentatieverplichtingen.

 • Als je €1.500 netto per maand verdient en geen verdere betalingsverplichtingen hebt, mag je ongeveer €525 per maand aan hypotheeklasten betalen.

 

De maximale looptijd van een hypotheek in Spanje is meestal 25 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger het rentepercentage. Bij de meeste banken geldt dat een hypotheek op 75-jarige leeftijd afbetaald moet zijn.

 

Als je 50 jaar oud bent op het moment van afsluiting, dan kan je dus alleen een hypotheek van maximaal 25 jaar afsluiten. Bij sommige banken kan de looptijd van een hypotheek verlengd worden als een kind meetekent.

De meeste banken in Spanje bieden variabele rente aan, die wordt bepaald op basis van de Euro Interbank Offered Rate (Euribor). Dit is een rentetarief waartegen Europese banken elkaar onderling geld lenen. De Euribor en de rente die de bank aanbiedt, worden bij elkaar opgeteld en vormen samen de hypotheekrente. Omdat de Euribor momenteel zeer laag staat, is de hypotheekrente dat ook.

Het rentepercentage kan zelfs nog tussen de 0.25% en 1% verlaagd worden als je aan bepaalde financiële voorwaarden voldoet. Een automatische salaris- of pensioenstorting, een bepaald minimaal gemiddeld banksaldo, de automatische incasso van facturen van servicebedrijven, en het afsluiten van een levens- en inboedelverzekering kunnen allemaal in je voordeel werken.

Hypotheken met een variabele rente komen in Spanje het meeste voor. Hierbij wordt het rentepercentage jaarlijks herzien. Dit zorgt voor een nieuw maandbedrag voor de komende twaalf maanden, mede gebaseerd op de resterende looptijd van de hypotheek. Hypotheken met een vaste rente komen in Spanje weinig voor. Wanneer de Euribor laag staat, zijn hypotheken met een vaste rente relatief duur. Maar het voordeel is dat het maandbedrag gedurende de hele looptijd van de hypotheek onveranderd blijft.

De hypotheekaanvraag verloopt in verschillende fases. De belangrijkste fases zijn het uitvoeren van de taxatie en het aanvragen van financiële goedkeuring bij de bank. In totaal duurt het in Spanje gemiddeld vier tot zes weken tot je bij de notaris zit. Makelaar Spanje beantwoordt graag al je vragen over het proces van het afsluiten van een hypotheek in Spanje.

Loondienst:

 • Meeste recente belastingaangifte
 • Alle rekeningafschriften van de afgelopen zes maanden
 • Loonstroken van de afgelopen drie maanden
 • Uittreksel BKR
 • Hypotheekafschrift bank van uw woning

Zelfstandige:

 • Uittreksel BKR
 • Twee meest recente jaarrekeningen
 • Bankafschriften van de afgelopen drie maanden
 • Twee meest recente belastingaangiftes
 • Hypotheekafschrift bank van je eigen woning

 

Eigenaren van een woning in Spanje, residenten als niet residenten, zijn wettelijk verplicht om jaarlijks aangifte (Renta) te doen in Spanje. Tevens dien je een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen. 

Deze zaken neemt Verhome Vastgoed voor je uit handen. 

Wil je weten met welke kosten je rekening dient te houden als eigenaar van een woning in Spanje? Neem dan contact met ons op.