Sinds 2018 is het verplicht een energielabel te hebben bij de verkoop van een woning. Maar hoe zit dat eigenlijk met het verhuren van een woning? Ben je dan ook verplicht een energielabel te hebben en deze te overhandigen aan de huurder? Het antwoord daarop is ja.
Bij het verhuren ben je als verhuurder verplicht een kopie af te geven aan de huurder waarop staat vermeld welk energielabel jouw woning heeft. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete tussen €190,- en €250,-.
Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Bij sommige woningen is een energielabel niet verplicht, bijvoorbeeld bij een woning met een monumentale status. Het is daarom belangrijk om te weten of jouw energielabel nog geldig is, dit kan je eenvoudig vinden via www.energielabel.nl.
Een energielabel is 10 jaar geldig
Heb je intussen verduurzaming maatregelen uitgevoerd? Dan is het altijd raadzaam om een nieuw energielabel aan te vragen. Bij zelfstandige woningen draagt het energielabel namelijk bij aan het aantal punten wat je krijgt in het woningwaardering stelsel en heeft dit dus invloed op de huur die je mag vragen.
Met een goed energielabel, zorg je dus niet alleen voor een lagere energierekening en een hogere woningwaarde bij de verkoop, maar dus ook een hogere huur. Daarnaast zijn er steeds meer banken die het energielabel als een belangrijk aspect zien voor de financiering van een woning.
Wanneer je dus een goed label hebt kan het zo maar zijn dat je een lagere rente ontvangt en dat de bank bereid is om een hoger percentage te financieren.
Koop je een beleggingspand maar zit er een slecht energielabel op? Zorg dan dat je een plan maakt en deze door de taxateur mee laat nemen bij het taxeren van het pand. De bank ziet dan dat je hier bewust van bent en kunnen dit dan mee nemen in de financieringsaanvraag.
Tot en met 2020 was het nog mogelijk om zelf het energielabel online aan te vragen maar vanaf 1 januari 2021 is het verplicht om deze op te laten stellen door een energie deskundige.
Heb je nog geen maatregelen genomen om te verduurzamen?
Laat je dan goed informeren welke maatregelen het meeste invloed hebben voor het optimaliseren van jouw energielabel. Er zijn namelijk ook bepaalde subsidies beschikbaar waar je mogelijk gebruik van kan maken, zeker de moeite waard dus om je hierover goed te laten informeren.
Wat als je het niet een bent over de beoordeling van het afgegeven energielabel?
Heb je een energielabel voor 2020 of eerder dan kan je niet in beroep gaan. Voorheen kon je namelijk zelf online alle informatie aanleveren en dit was niet heel betrouwbaar.
Maar is het energielabel na 1 januari 2021 afgegeven? Dan kan je contact opnemen met de energieadviseur om bespreekbaar te maken of de energieadviseur nog gegevens kan wijzigen of nog een keer komen kijken. Indien dit niet het gewenste resultaat oplevert kan je met de certificaathouder contact opnemen die het energielabel heeft geregistreerd. Mocht dit nog niet baten dan kan je contact opnemen met de certificerende instelling die de certificaathouder controleert.
Energielabel voor onzelfstandige of all-in verhuur
Op dit moment heeft het energielabel nog geen invloed op de huurprijs van onzelfstandige woningen maar dit zal ongetwijfeld in het nieuwe woningwaardering stelsel opgenomen worden, die eraan zit te komen. Het heeft dus wel invloed op de waarde en financieringsmogelijkheden van het beleggingspand. Ook niet onbelangrijk om te weten dat bij een inclusief huur, het voorschot dat doorbelast wordt aan de huurder, niet altijd voor 100% doorbelast kan worden. De huurcommissie kijkt namelijk naar het gemiddelde verbruik van een woning op basis van vierkante meters.
Is jouw beleggingspand zo lek als een mandje, en verbruiken de huurders hierdoor veel meer gas en elektra, dan maximeert de huurcommissie hetgeen wat je mag doorbelasten.
Als voorbeeld, stel jouw woning heeft een energielabel G en een oppervlakte van 150m2, dan kijkt de huurcommissie wat het gemiddelde verbruik is van een woning met een oppervlakte van 150m2. Of hier nu 2 of 10 huurders in wonen speelt voor de huurcommissie geen rol. Des te belangrijker voor jou om als verhuurder je hier bewust van te zijn, en er zorg voor te dragen dat niet alleen de huurders bewust omgaan met het verbruik, maar ook jij als eigenaar de juiste maatregelen neemt.
Een hoger energielabel loont
Zorg er dus voor dat je een plan maakt om je woning te verduurzamen. Het heeft invloed op de rendement, op de financiering en de waarde van jouw beleggingspand. Ook wanneer je onzelfstandige woonruimtes verhuurt is het dus raadzaam om je beleggingspand te verduurzamen.
Heb je hulp nodig om de juiste energieadviseur te vinden? Bij Verhome Vastgoed helpen wij jou graag. Wij hebben betrouwbare partners die je goed kunnen adviseren m.b.t. het verduurzamen van jouw vastgoed portefeuille.
Donny Verboom
Verhome Vastgoed